Camera protocol
Gemeenschapsaccommodatie De Egelantier aan de Egelantierstraat 105-107 te Blerick wordt dagelijks bezocht door bezoekers, leveranciers en vrijwilligers. Het bestuur vindt het belangrijk om door middel van cameratoezicht de belangen en eigendommen van de Stichting en bezoekers waar mogelijk te beschermen. Cameratoezicht wordt ook ingezet om (dreigende) incidenten als diefstal, vandalisme, overval, fraude of ongewenst en agressief gedrag tegen te gaan en te registreren.
ln dit protocol zijn de afspraken vastgelegd over het gebruik van de camera’s, het bekijken van de beelden en de opslag van het beeldmateriaal.
Artikel 1 Doel van het cameratoezicht
Het doel van het cameratoezicht is het beschermen van de (gehuurde) eigendommen van Stichting De Klink, haar leden, haar huurders en haar bezoekers tegen diefstal of vernieling, met inachtneming van de regels voor privacy.
Artikel 2 Taken en verantwoordelijkheden
- Het cameratoezicht geschiedt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van Stichting De Klink. De voorzitter is verantwoordelijk voor het beheer van het systeem.
- Het bestuur wijst een functionaris aan die belast is met het dagelijks beheer van het systeem (de beheerder).
- Het opgeslagen beeldmateriaal kan worden ingezien door de voorzitter of de beheerder.
- Inzage van beeldmateriaal vindt uitsluitend plaats indien zich incidenten hebben voorgedaan of wanneer beelden worden opgevraagd door derden.
- Degenen die toegang hebben tot de camera en videobeelden zullen daarmee strikt vertrouwelijk omgaan. Zij zullen geheimhouding betrachten behoudens wettelijke verplichtingen. (AVG)
- Er zíjn passende technische en organisatorische maatregelen getroffen ter beveiliging van de camerabeelden en het camerasysteem.
- Beelden worden niet aan derden, anders dan aan de politie of officier van justitie, beschikbaar gesteld.
Artikel 3 Privacy van bezoekers
Het cameratoezicht is verenigbaar met het doel om de Gemeenschapsaccommodatie De Egelantier te beveiligen. Het gebruik van de camera- en videobeelden zal niet verder gaan dan strikt noodzakelijk is voor het doel waarvoor het toezicht is ingesteld (zoals in dit protocol verwoord). Het gebruik van cameratoezicht wordt aangekondigd door middel van stickers bij de ingang van de gemeenschapsaccommodatie. De camera’s zijn goed zichtbaar opgehangen.
Artikel 4 lnzage in opgenomen materiaal
- Beeldmateriaal kan privacygevoelige informatie bevatten. Om deze reden zijn er beperkingen opgesteld voor het inzien van beelden.
- lndien iemand beelden wil inzien, heeft hij of zij slechts het recht beelden in te zien waarop hij of zij zichtbaar is. Bij de aanvraag dient de betrokkene aan te geven op welk tijdstip de beelden zijn gemaakt. Dit door dag en tijdstip te benoemen.
- Beeldmateriaal kan pas ter inzage worden gegeven na een belangenafweging door het bestuur. Het belang van inzage dient te worden afgewogen tegen overige belangen, waaronder bijvoorbeeld het belang van derden die op het beeldmateriaal voorkomen.
- Het bestuur beslist binnen vijf werkdagen op een verzoek van inzage van beeldmateriaal. Inzage van het beeldmateriaal wordt verstrekt onder aanwezigheid van de bestuursvoorzitter of beheerder
Artikel 5 Verstrekken van opgenomen beeldmateriaal aan derden
- Alleen op verzoek van de politie of officier van justitie worden beelden overgedragen aan de politie.
- De persoon die namens de politie de beelden in ontvangst neemt dient zich van tevoren te legitimeren. Deze persoon dient te tekenen voor ontvangst en integer gebruik van het beeldmateriaal.
Artikel 6 Het camerasysteem en beveiliging
- Het cameratoezicht vindt plaats door middel van een gesloten systeem.
- Er wordt gebruik gemaakt van zichtbare camera’s die opnamen maken rond en in de algemene ruimte van het gemeenschapshuis. Er worden geen opnames gemaakt in de gebruiksruimten en toiletten.
- Opnames vinden 24 uur per dag plaats, gedurende het gehele jaar.
- De opslaglocatie van beelden is afgeschermd voor derden.
- Opnames worden na 7 dagen automatisch verwijderd, tenzij deze in het systeem zijn veiliggesteld. Dit betreffen zowel de lokaal in het systeem opgeslagen beelden, als indien aanwezig (online) back-ups.
- De camerabeelden mogen langer bewaard worden in het kader van een wettelijke bewaarplicht of als dat noodzakelijk is voor de afhandeling van geconstateerde incidenten. Zodra het incident is afgehandeld, worden de beelden vernietigd.
Artikel 7 Heimelijk cameratoezicht
- Heimelijk cameratoezicht kan alleen worden ingezet indien er sprake is van een serieus en concreet vermoeden van diefstal, c.q. vernieling en Stichting De Klink er niet in is geslaagd om met behulp van minder vergaande middelen – waaronder het reguliere cameratoezicht – tot uitkomsten te komen.
- Het heimelijk cameratoezicht wordt in duur en omvang zo beperkt mogelijk gehouden.
- Het heimelijk cameratoezicht zal zich niet uitstrekken tot plaatsen waar de privacy van de betrokkenen onder alle omstandigheden gewaarborgd dient te zijn, waaronder in ieder geval doch niet uitsluitend toiletten e.d.
Artikel 8 Informatieverstrekking en klachten
- Dit protocol wordt op de website van Stichting De Klink gepubliceerd.
- Klachten over het cameratoezicht en afhandeling van verzoeken om inzage dienen te worden ingediend bij het bestuur van Stichting De Klink
Artikel 9 Slotbepaling
Als om een dringende reden van het protocol moet worden afgeweken, is het bestuur van Stichting De Klink bevoegd om hiertoe een besluit te nemen.
Dit protocol is op 11 maart 2024 door het bestuur vastgesteld.